CNC, CAD, CAM, PLC tanfolyam

Fórum - Solid Edge - Mozgáspálya kirajzolás

Üdv!

Van egy mozgó alkatrészem, amely két, nem egybeeső ponton van rögzítve egy lánchoz. Szeretném az alkatrész egy tetszőleges, harmadik pontja által leírt mozgáspálya vonalát kiszerkeszteni a lánc forgatása közben. Hogyan tudom ezt megtenni? (úgy, hogy ne kelljen kis lépésenként, egyenként pontokat felvennem az egyes helyzetekben és utána megrajzolni a leírt mozgás vonalát - vagy ez az egyetlen lehetőség?)

Hozzászólások

avatar
Bartha Tibor
2015-09-23 22:11
Szia !

Van megoldás. Szűcs Imre blogolt egy klassz megoldást tavaly, amit ezennel továbbítok.

"A Solid Edge rengeteg lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a forgó, mozgó gépeket vizsgálni, elemezni tudjuk anélkül, hogy egyetlen darabot is legyártanánk belőle. Na, valami ilyesmi a digitális prototípus.
Néhány héttel ezelőtt olvastam egy bejegyzést, ahol azt kérdezték, hogy a Solid Edge-ből ki lehet-e nyerni egy gépre, vagy annak egy mozgó részére a mozgási nyomvonalat?! Tudtommal igen, van erre több megoldás is. Ez lényegében nem más, mint egy nyitott vagy zárt görbe, amelyet a mozgó alkatrész egy meghatározott pontja ír le a viselkedése során. :)

Ilyet készíthetünk „kézzel”. Nem kell hozzá más, mint egy jól felépített szerelés a mozgásnak megfelelő szabadságfokokkal és türelem! ;) Minden egyes „nevezetes” helyen létrehozhatunk egy üres fájlba alkatrészmásolatokat és azok ugyanazon nevezetes pontjait összeköthetjük…

Van erre másik „egyszerűbb, szoftver adta” megoldás is. A Solid Edge-ben nagyon régóta bele van integrálva Design Simulation Technology Simply Motion modulja. Ez tudja azt, hogy a szerelési kényszereket átkonvertálja kinematikai kapcsolatokká, majd megfelelő peremfeltételeket definiálva a gépünk úgy mozog, ahogy a valóságban is mozogna. Ebben a csomagban nem lehet még kinyerni a mozgási nyomvonalat, de a nagyobb Motion és Motion Pro-ból igen.

Mi kell ehhez?

Egy jól működő kinematikai modell
A mozgási útvonalat le lehet kérni a kiértékelésen belül
Ennek a görbének a pontjai exportálhatóak csv fájlba
Ha ismét fel akarjuk valahová használni, akkor visszaimportálhatjuk a Solid Edge-be a Görbe táblázatból parancs segítségével.

Ennek minden egyes részletét itt meg lehet tekinteni:

https://www.youtube.com/watch?t=124&v=n6hCoZB6hQ0

Mire lehet jó?

Ha a gyakorlatot nézzük, akkor a felhasználhatósága szinte végtelen. Kijelölhet egy működési területet, felhasználhatjuk más részek mozgásviszonyainak megadásához… És még lehetne sorolni… Remélem érdekes volt ez a bejegyzés, ha igen akkor találkozzunk legközelebb. Ha nem, akkor pedig várom a témajavaslatokat! "

Remélem tudtam segíteni.

Bartha Tibor

Hozzászólás írása

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Duális
Ügyfélfogadási idő

Személyes ügyfélfogadás, csak telefonos egyeztetést követően!

Kapcsolat

Név: NCT Akadémia Nonprofit Kft.
Cím: 1148 Budapest, Fogarasi út 7. földszint
Elérhetőség az alábbi telefonszámon: +36 30 242 53 45

Kulcsszavak
Facebook oldalunk