CNC, CAD, CAM, PLC tanfolyam

Fórum - Solid Edge - Szerelés

Van 1 olyan problémám, hogy olyan alkatrészeket kellene összeszerelni, amiknél leginkább az a probléma merül fel, hogy pozícióra kellene illeszteni egymást, de olyan, hogy mondjuk van 1 cső, ami el van valahogy vágva, ami 1 lemezhez csatlakozik és bizonyos pozícióba kellene kerülnie, de csak a 2 felszínt tudom egymáshoz illeszteni. Hogy lehet megoldani a következőket:
-Alkatrész rosszúl fordul be és megfelelő irányba fordítani? pl. síkok illesztésénél előfordul
-Alkatrészek egymáshoz illesztése valami olyan módon, hogy méretet adok meg? Tengelyt definiálok és a tengelyek távolságát adom meg? Egyébb megoldások?
-Igencsak kacifántosan méretre vágott és speciális alakú csövek egymáshoz szerelése? pl. bringa fejcső és alsó és felső cső találkozása.
-Csapágy szerelés? Gömb ráhelyezése a perszelyre? stb.?
Kösz!

Hozzászólások

avatar
Bartha Tibor
2013-05-10 22:44
Szia !

A feltett kérdésed első részére készítettem egy videó-t, amit ezen a linken láthatsz.

http://youtu.be/gMMX4RlIrKw


A kérdésed második felének megválaszolásához (fej-alsó-felső cső találkozás, illetve gömb-persely) küldj már el 1-2 képet vagy linket, hogy pontosan lássam mi is a konkrét probléma és valóban abban tudjak segíteni, amire szükséged van.

Üdv: Bartha Tibor
avatar
Geri
2013-05-12 08:10
Helló!

Kösz!
Rugóstagot akarok összeszerelni, de a probléma, hogy ha összeillesztem a nyomórudat és a rugóstag túlfolyós részét, akkor nem tudom ki-be huzogatni a becsúszót.
Ez a rugóstag csak 1 móricka rajz, csak arra van, hogy a vázba be lehessen szerelni, ami már meg van rajzolva és össze is van szerelve, hogy a minimum és a maximum rugóút pontokat meg lehessen mutatni, toábbá a rugózás ívét szemléltetni. A további kérdés, hogy lehet azt megoldani, hogy az összeszerelt alkatrészek ne fussanak egymásba, tehát, ha megvannak a kényszerek és mozgatom az alkatrészt, akkor ne tudjam másik alkatrészbe belemozgatni, olyan legyen, mint a valóságban. A rugóstagnál ez a rugóút miatt fontos.
Csatoltam a rugóstag alkatrész rajzait (csak móricka rajz, de a célnak megfelel) és 1 szerelési file-t, ami lehet, hogy jó megoldás, de lehet, hogy késöbb ennek a megoldásnak hátulütői lehetnek?
Szóval azt csináltam, hogy Hengeresen ilesztettem a becsúszószár külső részét a túlfolyós rész azon részére, amibe becsúszik a becsúszószár, majd a komponens működésénél a Nincs Analízis-t választottam és bemozgattam úgy a becsúszót a helyére, hogy bent legyen, majd bekapcsoltam a Fizikai működés-t és engedte, hogy mozgassam úgy a rugóstagot, hogy a min és a max pont között mozogjon csak. Akkor a váz alkatrészei között is ezt végig kell csinálnom ezek szerint, ha jó az elgondolásom?
A másik kérdés, hogy igaz, hogy a rugóstag elforgatható a tengely körül, ami a valóságot is tükrözi, de előfordulnak olyan esetek a valóságban, hogy a váz ferdén nyomja a rugóstago és ez a váz és a rugóstag károsodásához vezethet, hogy ha a rugóstag túlfolyós része és a becsúszó úgymond ne tudjon elforogni, akkor Sík illesztésénél kiválasszam a rögzítő szemek azonos síkját? Ezek a részek egyforma vastagok és egy síkban is vannak.Így, ha ferdén nyomná a rugóstagot a váz, akkor kiderülne a turpisság, mert megakadna?
1 hibát viszont észrevettem, mert a Fizikai működés hol működik, hogy nem, ahogy mozgatom a rugóstagot, tehát hol széttcsúszik, hol nem. Lehet programhiba?
A következő kérdést már 1 másik témában indítom, mert az a szimuláció témája. Konkrétan a hogy lenne célszerű olyan szimulációt készíteni, hogy mozog a váz az alsó és a felső holtpont között?

Helló!
Gergő

Összenyomva:


Rendes állapotban:


Hiba szerelés után (széttcsúszás néha):



[attachment=49]RugstagBecsuszo.par[/attachment]

[attachment=50]RugostagTulfolyosResz.par[/attachment]

[attachment=51]Rugstag.asm[/attachment]

[attachment=52]Rugstag.cfg[/attachment]
avatar
Bartha Tibor
2013-05-13 23:48
Nos Gergő, a szerelésedet nem tudtam megnyitni, ezért nem tudok róla véleményt mondani.
Viszont az első kérdésedre megoldásként készítettem egy video-t.
A lényege, hogy hengeres illesztést követően készíts egy síkillesztést. Ekkor a két felület közötti távolság ugye 0 lesz.
Ezt követően van lehetőséged ezt a rögzített értéket átkapcsolni/beállítani egy tartományra. Ehhez le kell venned azt a méretet ahol engeded elmozdulni a becsúszót. Ez esetedben 70 mm lesz.
Ha a tartománynak 0-70 adsz meg akkor a becsúszó csak ebben a tartományban fog mozogni.
A további kérdésedre is reagálok rövidesen.

http://youtu.be/zfA4otwYVZo

Bartha Tibor
avatar
Bartha Tibor
2013-05-14 21:10
Gömb ráhelyezése perselyre !

Megoldás Nr1 - érintőkényszer alkalmazásával (kér szférikus felület kijelölésével)
Megoldás Nr2 - kapcsolódás kényszer alkalmazásával (két kapcsolódási pont - jelen esetben a gömb illetve a persely szférikus felületének középpontja - kijelölésével)

Mindkét megoldást mutatja a következő videó

http://youtu.be/_UXCcRZ2WJE

Bartha Tibor

Hozzászólás írása

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Duális
Ügyfélfogadási idő

Személyes ügyfélfogadás, csak telefonos egyeztetést követően!

Kapcsolat

Név: NCT Akadémia Nonprofit Kft.
Cím: 1148 Budapest, Fogarasi út 7. földszint
Elérhetőség az alábbi telefonszámon: +36 30 242 53 45

Kulcsszavak
Facebook oldalunk